_MG_6759

Detoxikační polévka

Řepa je skvělá detoxikační zelenina, takže tuhle polévku většinou připravuju na začátku jara. Kombinace řepy a zeleného jablka jí dává svěží chuť. Vlastně trochu připomíná lehký boršč.

Na 2 porce
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení

4 menší řepy
50 ml olivového oleje
2 šalotky
kousek másla
1 l zeleninového vývaru
1 větší jablko Granny Smith
2 lžíce bílého jogurtu
sůl a pepř

Na ozdobení:

2 lžíce bílého jogurtu
pár plátků růžové řepy
řeřicha

1. Předehřeju si troubu na 200 °C. Řepu oloupu, nakrájím na měsíčky a rozložím na plech. Zakápnu olivovým olejem a ještě ho do řepy lehce vmasíruju. Peču ji do změknutí, trvá to 40 až 50 minut. Mezitím si oloupu a nakrájím šalotky.

2. Mezitím si oloupu a nakrájím šalotky. Když je řepa upečená, rozpustím si v hrnci máslo a šalotku na něm opeču. Potom k ní přidám řepu, všechno zaliju zeleninovým vývarem a přivedu k varu.

3. Jablko oloupu a nastrouhám nahrubo. Vývar s řepou a šalotkou rozmixuju tyčovým mixérem, přidám nastrouhané jablko a ještě jednou promixuju. Ochutnám a podle potřeby doladím solí a pepřem. Pak polévku propasíruju přes cedník.

4. Hotovou polévku rozdělím do misek, do středu dám lžíci bílého jogurtu a vypouklou stranou lžíce ho opatrně rozprostřu dokola. Každou porci ozdobím růžovou řepou a řeřichou.

Tip:

Pokud vám polévka připadá moc intenzivní, dvě uvařené pokrájené brambory její chuť výrazně zjemní. Přidejte je poté, co rozmixujete vývar s řepou a jablkem, a znovu vše promixujte.

_MG_6663

_MG_6715

_MG_6738

_MG_6746

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *